fbpx
Strona główna » Pieczywo » Focaccia z pesto

Focaccia z pesto

Dodane przez Alicja Ogonowska

Różne są przepisy na focaccie, różne też są możliwe dodatki. Ja najbardziej gustuję chyba w wersji z pomidorkami koktajlowymi, cebulą i oliwkami, ale tym razem stanęło na pesto.

Uwaga – to nie jest przepis typu „do mąki dodaj 25g drożdży, zagnieć, odłóż w ciepłe miejsce na 2 godziny i piecz. Nie nie, nie mówię że te przepisy są złe – w końcu nie zawsze jest czas i możliwość na długie przygotowanie ciasta, jednak focaccie z takiego przepisu to będą generalnie raczej cienkie chlebki. Warto chociaż raz spróbować takiego przepisu jak ten – dzięki długiemu wyrastaniu ciasto nie potrzebuje wiele drożdży (a tym samym będzie bardziej lekkostrawne i mniejsza szansa na suszenie w nocy) a będzie miało piękną, dziurkowaną strukturę. Samej roboty na szczęście jest niewiele – nawet nie trzeba nic wyrabiać!

W przepisie wykorzystałam metodę no knead, ogrom wiedzy który zdobyłam w Klubie Miłośników Pizzy (Facebook, Youtube) oraz kalkulator tegoż klubu.

Po ogólny wpis o focacci wraz z instrukcją jak samemu wyliczyć sobie ilość składników zapraszam tutaj.

Focaccia z pesto

Różne są przepisy na focaccie, różne też są możliwe dodatki. Ja najbardziej gustuję chyba w wersji z pomidorkami koktajlowymi, cebulą i oliwkami,… Pieczywo Focaccia z pesto European Wydrukuj
Porcje: 4 Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • 384g mąki pszennej
  • 269g zimnej wody
  • 8g soli
  • 2,7g świeżych drożdży - jak dacie 3 to też się nic nie stanie, chodzi o to żeby nie dawać 20g 😀
  • 9g oliwy

 

  • pesto lub inne ulubione dodatki

Przygotowanie

  • Drożdże wkruszyć do wody, wymieszać. Jeśli korzystamy z zamrożonych nie trzeba ich wcześniej rozmrażać/
  • Dodać mąkę, oliwę i sól.
  • Wszystkie składniki wymieszać z grubsza łyżką (ciasto będzie w miarę połączone, ale z grudkami), miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i odłożyć w temperaturze pokojowej.
  • Po upływie 30-45 minut złożyć ciasto - ja korzystałam z silikonowej łopatki. Wewnątrz miski zawinęłam ciasto z 4 stron do środka.
  • Znowu odłożyć, składanie powtórzyć jeszcze 2 razy, pomiędzy każdym składaniem odczekać podobną ilość czasu. Zajmie to około 3h. Po tym czasie ciasto, dalej szczelnie zamknięte, włożyć do lodówki na ok. 20-24h (dopasujcie ten czas do godziny jedzenia :D)
  • Ciasto wyciągnąć z lodówki ok. 6h przed pieczeniem, wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną oliwą i ponownie przykryć folią spożywczą.
  • Co jakiś czas ciasto delikatnie rozciągnąć (uważać aby nie rozerwać powstałych bąbelków powietrza) aż osiągnie pożądaną wielkość.

  • Tuż przed pieczeniem zrobić palcami dziury w całej focacci (wykonując stanowcze ruchy palcami, jakbyście grali na pianinie), powstałe dołeczki polać oliwą.
  • Na tym etapie można dodać dodatki - ja zdecydowałam się na domowe pesto z czosnku niedźwiedziego.

  • Piec przez ok. 15-20 minut, najpierw przez 5 minut w 250 stopniach, później obniżyć temperaturę do 230 stopni. Najpierw piekłam na samym dole piekarnika, na koniec przełożyłam blaszkę na górę.
  • Po upieczeniu ostudzić na kratce i dopiero kroić.

Uwagi

Focaccię piekłam w blaszce 26x36 cm.

Zobacz również

Zostaw komentarz


The maximum upload file size: 8 MB.
You can upload: image, document.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

2 komentarze

Focaccia - poradnik krok po kroku – Alicja Ogonowska 24 czerwca, 2020 - 21:48

[…] uwielbiam focaccię – na blogu znajduje się już jeden przepis, jednak tym razem chciałabym pokazać Wam kulisy przygotowywania go krok po kroku oraz […]

Odpowiedz