fbpx
Strona główna » Pasty i sosy » Muhammara – bliskowschodnia pasta z pieczonej papryki

Muhammara – bliskowschodnia pasta z pieczonej papryki

Dodane przez Alicja Ogonowska
Muhammara z chlebkiem naan

Chyba każdy zna hummus – najpopularniejsze smarowidło pochodzące z Bliskiego Wschodu. Wiele osób zna również baba ghanoush, czyli pastę z pieczonego bakłażana. A czy znacie muhammarę? Muhammara to pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich, która wywodzi się z Syrii. Szybka i prosta w przygotowaniu jest pełna smaku. Można wykorzystać ją jako dip, smarowidło do pieczywa, marynatę do mięsa – lub wyjeść palcem z miski, polecam! Świetnie pasuje podana z Chlebki naan – proste indyjskie pieczywo.

Muhammara z zatarem
Muhammara z zatarem
Muhammara z chlebkiem naan

Muhammara

Chyba każdy zna hummus – najpopularniejsze smarowidło pochodzące z Bliskiego Wschodu. Wiele osób zna również baba ghanoush, czyli pastę z pieczonego bakłażana.… Pasty i sosy muhamarra, dip, pasta, orzechy włoskie European Wydrukuj
Porcje: 8 Całkowity czas: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • 3 czerwone papryki
  • 100g uprażonych orzechów włoskich
  • łyżka oliwy
  • ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki papryki chilli
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżki melasy z granata - zdaję sobie sprawę że nie każdy posiada taką kolekcję kulinarnych ciekawostek - w zamian można użyć miodu wymieszanego z sokiem z cytryny
  • pół szklanki bułki tartej - ja zrobiłam na szybko z podpieczonych 2 kromek chleba tostowego

Przygotowanie

🔸Papryki przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne. Ułożyć grzbietem do góry w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 30 minut aż zmiękną.

Upieczone papryki

Upieczone papryki

🔸Po upieczeniu papryki przełożyć do miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.

Papryki zawinięte w folię

Papryki zawinięte w folię

🔸Po ostudzeniu z łatwością można ściągnąć skórkę z papryk.
🔸Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, najlepiej schłodzić przez kilka godzin w lodówce aż do przegryzienia się smaków.
🔸Podawać jako dip, pastę do kanapek, marynatę do mięsa lub jeść solo.

 

Zobacz również

Zostaw komentarz


The maximum upload file size: 8 MB.
You can upload: image, document.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.