Chyba każdy zna hummus – najpopularniejsze smarowidło pochodzące z Bliskiego Wschodu. Wiele osób zna również baba ghanoush, czyli pastę z pieczonego bakłażana. A czy znacie muhammarę? Muhammara to pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich, która wywodzi się z Syrii. Szybka i prosta w przygotowaniu jest pełna smaku. Można wykorzystać ją jako dip, smarowidło do pieczywa, marynatę do mięsa – lub wyjeść palcem z miski, polecam! Świetnie pasuje podana z Chlebki naan – proste indyjskie pieczywo.
Składniki
- 3 czerwone papryki
- 100g uprażonych orzechów włoskich
- łyżka oliwy
- ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki papryki chilli
- łyżeczka wędzonej papryki
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżki melasy z granata - zdaję sobie sprawę że nie każdy posiada taką kolekcję kulinarnych ciekawostek - w zamian można użyć miodu wymieszanego z sokiem z cytryny
- pół szklanki bułki tartej - ja zrobiłam na szybko z podpieczonych 2 kromek chleba tostowego
Przygotowanie
🔸Papryki przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne. Ułożyć grzbietem do góry w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 30 minut aż zmiękną.
🔸Po upieczeniu papryki przełożyć do miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.
🔸Po ostudzeniu z łatwością można ściągnąć skórkę z papryk.
🔸Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, najlepiej schłodzić przez kilka godzin w lodówce aż do przegryzienia się smaków.
🔸Podawać jako dip, pastę do kanapek, marynatę do mięsa lub jeść solo.