Carbonara to jeden z moich ulubionych makaronów. Jest pyszny, robi się go tyle co gotuje makaron – no czego chcieć więcej! W miarę możliwości staram się go zwykle trochę urozmaicić i przełamać słony smak czymś świeższym – była już dynia (polecam na jesień!), teraz przyszła kolej na cukinię.

Składniki
- makaron spaghetti, ok. 250g
- 300g wędzonego boczku
- 4 ząbki czosnku
- 4 jajka
- cukinia
- świeżo zmielony pieprz
- ser do posypania
- natka pietruszki
Przygotowanie
🔸Makaron ugotować al dente w mocno posolonej wodzie. W tym czasie:
🔸Czosnek pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni.
🔸Dodać pokrojony w kostkę boczek, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.
🔸Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, całość usmażyć.
🔸Przygotować sos: jajka roztrzepać, dodać trochę tartego twardego sera i pieprzu.
🔸Z makaronu odlać sobie pół szklanki wody.
🔸Makaron odcedzić, przesypać na patelnię, dodać trochę wody z gotowania i jeszcze chwilę podsmażyć aż płyn się wchłonie.
🔸Zdjąć patelnię z ognia, chwilę odczekać, wlać sos i dokładnie wymieszać - chcemy żeby powstał kremowy, lekko ścięty sos, a nie jajecznica.
🔸Podawać posypane pieprzem, natką pietruszki i serem.