fbpx
Strona główna » Obiady » Makaron carbonara z cukinią

Makaron carbonara z cukinią

Dodane przez Alicja Ogonowska
Carbonara z cukinią

Carbonara to jeden z moich ulubionych makaronów. Jest pyszny, robi się go tyle co gotuje makaron – no czego chcieć więcej! W miarę możliwości staram się go zwykle trochę urozmaicić i przełamać słony smak czymś świeższym – była już dynia (polecam na jesień!), teraz przyszła kolej na cukinię.

Carbonara z cukinią

Makaron carbonara z cukinią

Carbonara to jeden z moich ulubionych makaronów. Jest pyszny, robi się go tyle co gotuje makaron – no czego chcieć więcej! W… Obiady makaron, carbonara, cukinia European Wydrukuj
Porcje: 2 Całkowity czas: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • makaron spaghetti, ok. 250g
  • 300g wędzonego boczku
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • cukinia
  • świeżo zmielony pieprz
  • ser do posypania
  • natka pietruszki

Przygotowanie

🔸Makaron ugotować al dente w mocno posolonej wodzie. W tym czasie:

🔸Czosnek pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni.

🔸Dodać pokrojony w kostkę boczek, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.

🔸Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, całość usmażyć.

🔸Przygotować sos: jajka roztrzepać, dodać trochę tartego twardego sera i pieprzu.

🔸Z makaronu odlać sobie pół szklanki wody. 

🔸Makaron odcedzić, przesypać na patelnię, dodać trochę wody z gotowania i jeszcze chwilę podsmażyć aż płyn się wchłonie.

🔸Zdjąć patelnię z ognia, chwilę odczekać, wlać sos i dokładnie wymieszać - chcemy żeby powstał kremowy, lekko ścięty sos, a nie jajecznica.

🔸Podawać posypane pieprzem, natką pietruszki i serem.

Zobacz również

Zostaw komentarz


The maximum upload file size: 8 MB.
You can upload: image, document.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.