Chyba nikomu nie muszę wyjaśniać, że moje kulinarne imię powinno brzmieć EKSPERYMENT. Uwielbiam wymyślać nowe przepisy, a jeśli dodatkowo mogę wykorzystać jakiś wymyślny składnik – jestem w niebie! Tym razem padło na domowe burgery z szarpanym jackfruitem.
Jackfruit, czyli owoc drzewa o nazwie chlebowiec różnolistny, to wywodzący się z Indii owoc który powszechnie rośnie w klimacie tropikalnym. Owoce te są największymi owocami rosnącymi na drzewie! W Indiach jest to owoc biedoty, tani ale kaloryczny. Jak dobrze, że w i Polsce coraz łatwiej go dorwać. Oczywiście raczej w puszce, w słonej zalewie, niż jako świeży owoc. Ostatnio był dostępny podczas tygodnia azjatyckiego w popularnym dyskoncie, ja natomiast kupiłam go bez problemu online na stronie nasushi.pl
Ze względu na swoją konsystencję zbliżoną do szarpanej wieprzowiny, jackfruit chętnie wykorzystywany jest jako wegański zamiennik mięsa. Taki z puszki, w słonej zalewie, moim zdaniem w smaku jest odrobinę zbliżony do marynowanych karczochów. W zapachu natomiast da się wyczuć egzotyczne nuty mango i ananasa… Zresztą – spróbujcie i oceńcie sami!

Składniki
Bułki do burgerów (6 sztuk)
- 380g mąki pszennej
- 200 ml letniego mleka
- 7g suszonych drożdży
- 1 jajko
- 1.5 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- opcjonalnie: dodatkowe jajko do posmarowania + sezam
Szarpany jackfruit:
- puszka jackfruita w słonej zalewie (ok. 540g, po odsączeniu 320g)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- cebula
- łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- przyprawy: czosnek suszony, papryka słodka
- olej do smażenia
- woda
Przygotowanie
Bułki do burgerów:
🔸Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku, odstawić na 5 minut.
🔸Do mleka dodać jajko, sól i olej. Dokładnie wymieszać wszystko widelcem.
🔸Dodać mąkę i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać ciasto mąką.
🔸Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto
🔸Po tym czasie ciasto podzielić na 6 równych części, z każdej z nich uformować kulę, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. Przykryć ścierką i dostawić do wyrośnięcia na kolejne 15 minut.
🔸Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.

Bułki posmarowane jajkiem
🔸Piec w 180 stopniach przez 15 minut, następnie ostudzić na kratce.

Upieczone bułki
Jackfruit:
🔸Jackfruita wyjąć z puszki, odsączyć z zalewy.
🔸Przy pomocy dwóch widelców poszarpać z grubsza na mniejsze kawałki.
🔸Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w piórka cebulę i zeszklić.
🔸Dodać jackfruita, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, cukier i przyprawy. Dodać kilka łyżek wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez kilka minut, aż jackfruit zmięknie i będzie się rozpadał na mniejsze kawałki.
Burgery:
🔸Każdą bułkę przekroić na pół, posmarować ketchupem lub innym ulubionym sosem.
🔸Na to położyć kilka liści sałaty/roszponki i po 2 plastry zielonego ogórka.
🔸Na zieleniną położyć solidną łyżkę szarpanego jackfruita.
🔸Na wierzch dać plasterek pomidora i opcjonalnie, ale bardzo polecam, marynowaną cebulkę.
🔸Złożyć burgera w całość, jeść ze smakiem.