fbpx
Strona główna » Poradnik » Domowy zakwas na żurek – nie tylko na Wielkanoc

Domowy zakwas na żurek – nie tylko na Wielkanoc

Dodane przez Alicja Ogonowska
Zakwas na żurek

Żurek nieodłącznie kojarzy nam się z Wielkanocą, ale nie tylko wtedy możemy jeść tę pyszną zupę. Niezależnie od okoliczności, warto choć raz spróbować i zrobić własny zakwas na żurek. Jest to bardzo proste, dla osób posiadających pracujący zakwas żytni również całkiem szybkie.

Rozpoczęcie produkcji warto zaplanować sobie na co najmniej tydzień przed Wielkanocą. Zakwas na żurek przygotowany na bazie samej mąki potrzebuje około 7 dni do nabrania kwaśności. Zależy to jednak od temperatury otoczenia. W ciepłym mieszkaniu fermentacja zajdzie szybciej niż w chłodnym. Gotowy zakwas można przechowywać do 2 tygodni w lodówce, dlatego lepiej zrobić go z wyprzedzeniem, niż stresować się czy zdążymy na czas.

Zapraszam również na prosty, domowy żurek – Żurek – sprawdzony przepis na Wielkanocny klasyk.

Składniki na żurek
Składniki na żurek

Składniki na zakwas na żurek

  • 5 łyżek mąki żytniej pełnoziarnistej, najlepiej typu 2000, ale 720 też się nada
  • 500ml przegotowanej i ostudzonej wody
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • łyżeczka ziarenek pieprzu
  • opcjonalnie: łyżka zakwasu żytniego, piętka domowego chleba na zakwasie, łyżka soku z domowych kiszonych ogórków

Przygotowanie

  • Wodę przegotować, ostudzić i wlać do dużego, wyparzonego słoika.
  • Do wody dodać mąkę żytnią, obrany czosnek, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.
  • Całość wymieszać i przykryć gazą – zakwas musi oddychać. Słoik odstawić w zacienione, w miarę ciepłe miejsce, na przykład do szafki kuchennej czy na lodówkę.
  • Raz dziennie należy zakwas zamieszać korzystając z czystej łyżki, najlepiej drewnianej.
  • Po około 7 dniach zakwas powinien być gotowy. W przypadku dodania dodatków przyspieszających, może to oczywiście nastąpić szybciej. Zakwas można próbować i dostosować kwaśność do swoich preferencji.
  • Kiedy smak zakwasu nam odpowiada, należy wyciągnąć z niego czosnek, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Płyn z mąką należy przelać do szczelnie zamykanego naczynia. Można wykorzystać od razu lub przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

Zobacz również

Zostaw komentarz


The maximum upload file size: 8 MB.
You can upload: image, document.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

1 comment

Żurek - sprawdzony przepis na Wielkanocny klasyk : Alicja Ogonowska 24 marca, 2021 - 22:33

[…] 500 ml zakwasu na żurek, np. z tego przepisu […]

Odpowiedz